Frakt från 35kr, Fri frakt med varubrev över 350kr
Stenar hjärt chakra

Hjärtchakrat – pudelns kärna, vårt sanna jag och Compassion

Hjärtchakrat är vår mittersta chakra, fjärde räknat både uppifrån och nerifrån i det vanligaste systemet bestående av sju huvudchakran. Mystiker har kallat det för själens hemvist; i buddhism finns det en Buddha i var och en av oss innerst i våra hjärtan. I hjärtat sitter vårt sanna jag – det vi känner i hjärtat är det som ger oss mening och är vårt verkliga syfte. Hjärtat i alla tider har symboliserat kärlek, compassion (det svenska ordet medkänsla motsvarar inte helt det engelska i detta sammanhang) och förlåtelse. Stenar som förknippas med detta chakra är oftast, men inte uteslutande, de som har rosa eller gröna nyanser.

I buddhism finns det en Buddha i var och en av oss innerst i våra hjärtan.

Hjärtchakrat

Hjärtchakrat – anahata

Hjärtat

I den fysiska kroppen ligger hjärtat lite till vänster om ryggraden, bakom vänstra lunga och över magsäcken. Hjärtchakrat kan du däremot hitta mitt i bröstet, ungefär tre fingerbredd över punkten där revbenen möts framme. Det fysiska hjärtat hos oss människor börjar slå under femte veckan efter befruktningen och fortsätter att slå under hela livet. Som ett urverk (tillsammans med andetagen) följer denna rörelse oss under hela livet. Visste du att hjärtat utstrålar starkare elektromagnetiska fält runt kroppen än hjärnan?

Hjärtat hos oss människor börjar slå under femte veckan efter befruktningen och fortsätter att slå under hela livet.

Hjärtats funktion eller syfte är att hålla blodet i rörelse, genom att pumpa skapas ett tryck som leder blodet genom artärer ut i kroppen till kapillärerna och sedan tillbaka via venerna. Det finns två cirkulatoriska system – hjärtat är faktiskt tudelat. Det ena systemet leder blodet förbi lungorna där syret, vår näring från andetagen, kan tas upp (och slaggprodukter som koldioxid lämnas). Det andra systemet pumpar sedan runt det syresatte blodet i kroppen där syret omsätts till energi och aktion.

Chakrat vid hjärtat

Precis som det fysiska hjärtat har vår hjärtchakra två roller. Emottagande och givande. För att fortsätta berättelsen över våra chakra från tidigare bloggarktiklar tillgodoser rotchakrat våra basbehov, sakralchakrat ger vilja, solar plexus representerar jag-känslan och kraft. När vi har allt detta, kan vi börja interagera med och påverka vår omgivning (både vår miljö och relationer). Därför handlar hjärtchakrat mycket om våra förhållanden till världen utanför oss själva, speciellt på relationer till andra men även relationen till sig själv (ca 3% av blodet pumpar hjärtat direkt tillbaka till sig själv så att den kan fortsätta slå!)

Ett hjärtchakra i balans kan både ge och ta i en anda av compassion. Generositet och tacksamhet.

Den tudelade funktionen hos hjärtchakrat omfattar både givande och tagande. Många, speciellt de som har intresse för det andliga, är väldigt bra på att ge till andra (tid, omsorg, kärlek) men är oftast mindre bra på att ta emot – eller ännu mindre att be om hjälp från andra. Ett hjärtchakra i balans kan både ge och ta i en anda av compassion. Generositet och tacksamhet. Ibland talas det om de maskulina och feminina aspekter av hjärtat, där de feminina är aspekter av omsorg, vårdande och självförlåtelse, medans de maskulina är de mer utåtriktade aspekterna av generositet, förlåtelse av andra. Personligen tycker jag att dessa två aspekter blir mer och mer till ett i den nya tiden som vi går in i nu.

Stenar och kristaller för hjärtchakrat

För att hitta syfte och få igång själens kraft i nuet är både smaragd och amazonit väldigt lämpliga

Stenar hjärt chakra

Stenar hjärtchakra

Rosa stenar, som t ex rosenkvarts, rhodonit, rhodokrosit eller morganit har förknippats historiskt med hjärtats feminin aspekt. Gröna stenar, som t ex grön aventurin, malakit, krysokoll, prehnit eller amazonit har tidigare hört till de maskulina utåtriktade aspekterna. I mitt tycke blir uppdelningen mindre och mindre betydelsefull i och med att de maskulina och feminina energierna drar ihop sig till en enhet hos alla människor.

Rosenkvarts är en av de bästa och mest populära stenar för att balansera hjärtchakrat, den är en kärlekens sten som tillåter oss att våga ge kärlek, älska och även förlåta oss själva för att vi inte är perfekta. Grön aventurin ger oss generositet, en förståelse för naturen och världen omkring och även den är en underbar sten för att balansera upp. För att hitta syfte och få igång själens kraft i nuet är både smaragd och amazonit väldigt lämpliga – tänk en krigande amason som vet precis vad hon vill (detta är även en bra symbol av balans mellan det kvinnliga och det maskulina!) För att arbeta med att balansera hjärtats känslor (sorg mot acceptans, avund mot generositet, ilska mot förlåtelse) är malakit underbar då de mörka och ljusa gröna slingor visar att både känsloextremer behövs för balans.

Ett lämpligt sätt att bära hjärtchakra-stenar är som hänge, gärna på lite längre kedja. När jag har varit på meditationer som enda manlig deltagare har det skojats ibland om att jag inte kan ha stenar i min BH – däremot har jag oftast en bröstficka i skjortan som passar alldeles utmärkt! Och det finns otaliga män därute som skulle ha nytta av en trumlad rosenkvarts där.

Academy Compassion

Vill du leva och arbeta utifrån hjärtchakrats energi, kan jag rekommendera att du tittar på Academy Compassion där jag är ansluten som forskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.