Frakt från 35kr, Fri frakt med varubrev över 350kr
Kristaller för rotchckrat

Stenar och kristaller för rotchakrat

Stenar och kristaller som förknippas med rotchakrat är ytterst viktiga i kristallhealing. Rotchakrat besitter vår känsla av trygghet, vår själslig koppling till kroppens funktioner och till det fysiska (jordning). Det är ett energicenter som vi kan med fördel arbeta med när vi vill manifestera det vi vill i våra liv. Att negligera rotchakrats energi är väldigt ofta anledningen till misslyckanden och att våra väl genomtänkta planer inte blir av. I denna artikel skriver jag om rotchakrats betydelse och ger några exempel av stenar eller kristaller som kan med fördel användas när du märker att rotchakrat behöver balans.

Att negligera rotchakrats energi är väldigt ofta anledningen till misslyckanden och att våra väl genomtänkta planer inte blir av.

Rot- eller baschakrat

Rotchakrat sitter lägst i kroppen i höjd med svanskotan. Dess namn på sanskrit är muladhara och färgen som oftast förknippas med det är röd.

Detta chakra styr över vårt behov av trygghet och våra primära behov (näring, skydd). Eftersom det är närmast jorden rent fysiskt, styr rotchakrat även över jordning – känslan av att ha både fötterna på jorden och även förmågan att förverkliga alla våra idéer i en fysisk verklighet. Därför är rotchakrat kanske det viktigaste att värna om när vi vill manifestera våra mål och önskningar.

Rotchakrats symbol

Rotchakrats symbol, mulhadhara

När rotchakrat är underaktiv eller blockerad kan det leda till att vi känner oss otrygga, har svårt att göra klart det vi vill uppnå. I längden kan minskad aktivitet i detta chakra leda till depression, apati, rädsla eller minskad aptit då viljan att tillfredsställa våra basbehov minskar.

När rotchakrat är överaktiv kan det bidra till att vi blir giriga, att vi hamstrar saker eller äter för mycket. Det överaktiva chakrat vill bara ha och andra personer i vår omgivning kan därför bli lidande av vårt beteende.

Rent fysiskt kan rubbningar i balansen hos rotchakrat leda till förstoppning (underaktivt) eller diarré (överaktiv), värk i nedre ryggen eller höfterna och brist på energi (underaktivt) eller aggression (överaktivt).

Stenar och kristaller för rotchakrat

De flesta stenar som är bäst när det gäller att balansera rotchakrat är svarta eller röda i färg. Den svarta färgen har en beskyddande energi och hjälper oss mot negativitet, medans den röda färgen, precis som blodet som pumpas runt i kroppen, ger näring och värme till kroppen.

Kristaller för rotchckrat

Kristaller för rotchakrat

I bilden ovan finns bland annat svart och snöflingeobsidian, apachetår, röd jaspis, fossilträ, svart kyanit, svart turmalin samt oxöga. Det finns många andra stenar som har bra effekt, bland annat röd granat.

Svart turmalin skyddar mot negativitet och hjälper jorda kroppen.

Av dessa är kanske svart turmalin och röd jaspis de två stenarna som bör finnas i en sten- eller kristallsamling. Svart turmalin skyddar mot negativitet och hjälper jorda kroppen. Den kan rensa ut en blockerad rotchakra väldigt effektivt. Något att tänka på med svart turmalin är att stenen behöver ’renas’ ofta, till exempel genom att spola i rinnande vatten några minuter eller att lägga ut i fullmånens sken. Röd jaspis är en sten som balanserar rotchakrat effektivt och tillför jordenergi, trygghet och värme. Även denna sten behöver renas på liknande sätt även om det inte är lika kritiskt då stenen i sig inte absorberar och håller negativa energier på samma sätt som svart turmalin.

Användning av stenar för rotchakrat

Ett effektivt sätt att använda rotchakra stenar är att bära som smycke, till exempel ett fint hänge med turmalin kristall eller röd jaspis. Trumlade stenar kan med fördel stoppas ner i byxfickan. Rotchakra stenar kan vara bra att ha med under meditation, då de hjälper kroppen tillgodogöra sig meditationens syfte och energier. Speciellt svart kyanit och rökkvarts är bra för detta ändamål och kan placeras i närheten eller vid fötterna.

Dessa stentyper ger även en trygghetskänsla. Om du tar med dig en sådan sten när du bor på hotell eller hemifrån, kan de hjälpa till att ge dig en hemkänsla och trygghet. Placera i hotellrummet så skapar du en trygg känsla var du än är.

Om du vill läsa mer om chakrabalansering, läs gärna min tidigare bloggartikel om chakrabalansering, och prenumerera gärna på denna blogg för att vara säker att inte missa flera artiklar om stenar och dess användning!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.